Bilgiler |
Merkez nüfusu |
3.155 (2007) |
İlçe nüfusu |
10.6755 (2007) |
Yüzölçümü |
383,65 km² |
Rakım |
720 metre |
Koordinatlar |
40°12′40″N
32°14′34″E |
Yönetim |
Belediye Sitesi |
Kaymakamlık Sitesi |
Ankara şehir merkezine uzaklığı 82 km. uzaklıkta olan ilçe, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımına göre 20.938 nüfusludur. Ankara'nın kuzeybatısında yer alan Güdül'ün doğusunda Kızılcahamam, güneydoğu ve güneyinde Ayaş, batısında Beypazarı ilçeleri, kuzeyinde Bolu ili, kuzeydoğusunda Çamlıdere ilçesi bulunmaktadır.
İlçenin yüzölçümü 419 km²'dir. Denizden yüksekliği 720 metredir. Karasal iklim tipi görülmektedir. Kışları soğuk yazları ise sıcak olup az yağış almaktadır. İlçe yıllık olarak 506 mm yağış almaktadır. Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbaharda düşmektedir. En yüksek sıcaklık (+30,+35) derece, en düşük sıcaklık -10,-20) dereceleri arasındadır.
Arazi yapısı oldukça dağlık olan İlçede, az miktarda tarıma elverişli toprağa can veren ve Sakarya Nehri'nin bir kolu olan Kirmir Çayı, Suvari Çayı ve İlhan Çayı geçmektedir.
Ankara'ya 90 km olan Güdül'ün komşuları 32 km Ayaş, 33 km Beypazarı, 60 km Çamlıdere, 60 km Kızılcahamam ve 93 km Kıbrıscık'tır. İlçe, merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 3 belde ve 23 köyden oluşmaktadır. Özellikle yaz aylarında tarımla uğraşanlar hasat kaldırmak için, akrabalarını görmek için ilçeye geldiklerinden nüfus artar.
Yapılan araştırma ve incelemelerde Güdül çevresinde tarih öncesi çağlara ait yerleşmeler bulunmuştur. İlçe yakınından geçen Kirmir Çayı boyunca kayalara oyulmuş mağaralar vardır. Milat öncesi ve sonrası iskan yeri olan bölgede özellikle Roma ve Bizans dönemi yerleşmeler ve kaleler bulunmaktadır.
Güdül ilçesi, 4 belediye ve 23 köy olmak üzere toplam 27 yerleşim biriminden oluşur. İlçe merkezinde 2 İlköğretim Okulu ve bir Çok Proğramlı Lise vardır. Sağlık Grup Başkanlığına bağlı 1 devlet hastanesi, 3 sağlık ocağı ile bunl ara bağlı 5 sağlık evi mevcuttur. Bunl ar Merkez, Çağa ve Yeşilöz Sağlık Ocakları ile; Akbaş, Karacaören, Boyalı, Yelli ve Sorgun Sağlık Evleri'dir.
Güdül, Karadeniz'in dağlık ve ormanlık alanlarıyla İç Anadolu'nun tepeleri arasında geçiş kuşağıdır. Kuzeydeki küçük bir bölümü Karadeniz Bölgesi'ne taşan ilçe topraklarının kuzeyini "Köroğlu Dağları"nın güney uzanlıları kaplamıştır. İlçe topraklarının sularını kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda akan Kirmir Çayı sular. Kirmir Çayı'nın vadi tabanında ise Ova düzlükleri uzanır. İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Başlıca ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı ve üzümdür. Az miktarda elma, armut, pirinç, nohut, mercimek ve fasulye yetiştirilir. Hayvancılık sığır ve tiftik keçisi üzerinde yoğunlaşmıştır.
Güdül ilçe merkezinde bul unan sivil mimarlık örneği yapılar genellikle zeminle birlikte iki veya üç katlıdır. İkinci katları cihannüma oluşturur, bazen üçüncü katta devam eder. Zemin katlar moloz taş olup, diğer katl ar hımış yapı tekniğinde ahşap iskelet arası kerpiç dolguludur. Zemin katta çift kanatlı ahşap giriş kapısı vardır. Birinci katta giriş kapısı üzerinde ahşap konsollarla taşınan çıkma bulunur. Çıkma üzer indeki ve yanl ardaki pencereler dikdörtgen ve giyotin tipindedir. İkinci kattaki cihannümalar bir inci katın çıkmaları üzerinde yer alırlar. Cihannüma üzer indeki pencereler de dikdörtgen ve giyotin tipindedir. Yapıların üzer i genellikle sıvalıdır. Saçak altı ahşap kaplamalıdır. Kırma veya beşik çalılar Marsilya kiremitlidir. Evler bahçe içinde olduğu gibi, bitişik düzen sıraevler biçiminde yapılmışlardır.
Kirmir Çayı'nın aklığı dik yamaçlı vadinin güney yamacında yer alan mağaralara kayalara oyulmuş basit merdivenlerle inilmektedir. Mağaralar dik yamaç üzerinde beş katlı bir görünüm arz etmektedir. Kayadan duvarlarla birbirinden ayrılan değişik mekanlar, geniş pencere oyukl arıyla vadiye açılmaktadır. Kat aral arına iniş çıkışların ahşap merdivenlerle yapıldığı düşünülmektedir. Dönem olarak Nevşehir bölgesindeki yer alt ı şehirleri gibi Erken Bizans dönemine aittir.
Tarım ve hayvancılığın yanı sıra tiftik, dericilik, leblebicilik ve ticaret yapılan ilçede, buğday, arpa, fiğ, nohut, çeltik gibi tanm ürünleri yetiştirilir. Hayvancılık tarıma göre daha çok gelişmiştir.
Sorgun Göleti
Turizm potansiyeli yönünden ilçemizin kuzeyinde ve Sorgun köyü yöresinde bulunan orman alanı ile bu alan içerisinde yer alan gölet doğal zenginliklerimizdendir.
İlçemize 23 Km uzaklıktaki Sorgun Yaylası gölet'i zengin Çam ormanlarıyla kaplı bir oksijen deposudur. Hafta sonları dinlenmek Şehirlerin ses kirliliğinden kurtulmak rahat ve huzurlu bir hafta sonu geçirmek isteyenlere bulunmaz bir imkandır.
Kirmir Vadisi ve İn-Önü Mağraları

Sakarya nehrinin en önemli kollarından biri olan Kirmir Çayı Köroğlu Dağlarının eteklerindedir.Derin kayalıkların arasında menderesler çizerek akan çay Kirmir Vadisini oluşturmaktadır. Kirmir çayı boyunca kayalara oyulmuş Mağaraların Bizanslılara ait olduğu sanılmaktadır. İn-önü mevkiindeki mağaralarda Haç işaretleri bulunmaktadır.Romalılarca Hıristiyanlığın yayılması sırasında buraların mesken edildiği anlaşılmıştır.Dağın içi oyularak yapılan mağaralarda merdivenlerle 3-4 kat çıkılmaktadır. İçinde kiler, mutfak ve odaların yer aldığı mağaraların merkeze uzaklığı 2 km yi bulmaktadır.
İn-önü mağaralarının Ürgüp Göreme mağaralara ile benzerlik göstermektedir.
Turizm yönünden önemli Mesire alanlarımızdan Kirmir Çayı ve İn-Önü mağaralarımızın düzenleme çalışmaları yapılarak elektrik ve Su şebekesi çekilmiştir. İn-Önü Mağaralarını gezerken güvenlik açısından korumalıklar yapılmıştır.

Çağa Beldesi
Eski yerleşmelerden olan beldede, Ayaş-Beypazarı karayolunun kuzeyinde, Sarıkaya mevkiinde bulunan "nekropol alanı" içinde, Roma dönemine ait bir taş mezar vardır. Nekropol alanında ayrıca hamam, su kanalı ve yerleşme birimi kalıntıları da bulunmaktadır. Ayaş-Güdül yoluna 2 km., ilçe merkezine ise 1 3 km. uzaklıkta ve 3.797 nüfusludur. Tarım Kredi Kooperatifi, Sağlık Ocağı ve İlköğretim Okulu vardır.
Sorgun Beldesi
Çamlıdere ve Kızılcahamam ilçe sınırlarına yakın, ilçe merkezine 22 km. uzaklıkta ve 1.083 nüfusludur. İlköğretim Okulu vardır.
Sorgun Göleti'nin yakınında bulunan "Kapaklı Düzü" mevkiinin kuzey yamaçlarında, Bizans dönemine ait ören yerinde yoğun çam ormanları içinde andezit taşlardan oluşan mimari kalıntıları arasında, bol miktarda duvar kalıntıları görülmektedir. Kalıntılar Bizans yayla yerleşimi şeklindedir.
Yeşilöz Beldesi
"Keşanöz", "Keşanuş" ve "Örenkaşı" adları ile de anılan bir köy olup, 1530'lu yıllarda Ayaş'a bağlıdır. Kirmir Çayı'nın Yeşilöz Beldesi'nden geçerek beldenin güneyinde bir ada oluşturan "kaya mağaralar bulunmaktadır. Bu ada üzerinde sayıları tahminen yüz civarında kayalara oyulmuş mağaraların, Bizanslılar tarafından kullanıldığı tahmin edilir. Ayrıca beldenin 1,5 km. doğusundaki "Asartepe", bir Galat yerleşmesidir.
Türklerin ilk iskan yerlerinden olup, Sultan İkinci Bayezid Han'ın Amasya'da yaptırdığı külliyenin vakıf köyleri arasındadır. Güdül- Kızılcahamam karayolu üzerinde, ilçeye uzaklığı 5 km. olup, 3.298 nüfusludur. Sağlık Ocağı ve İlköğretim Okulu vardır.

|